Welcome to Our Website

Cumhuriyet Yolunda Milli Mücadele Sergisi Cumhuriyet’in Kalbinde Açılıyor

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Koleksiyoncular Derneği ve Çankaya Belediyesi iş birliği ile hazırlanan Ya İstiklâl Ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda sergisi Cumhuriyet’in 100. yılında ziyaretçilerle buluşuyor. Tarihsel araştırmalar, edebiyat metinleri, hatıratlar, dönemin orijinal belge ve fotoğrafları kaynak alınarak, kronolojik olarak hazırlanan sergi, kapladığı alan ve eser sayısı bakımından VEKAM’ın ve iş birliği yaptığı kurumların bugüne kadarki en büyük sergisi olma özelliğini taşıyor. 

 

Sergi, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderlik ettiği, işgale direnen Kuvayımilliye çeteleri, cepheye koşan Türk gençleri, cephede ve cephe gerisinde savaşan 7’den 70’e kadın, erkek ve çocuklar dâhil olmak üzere tüm halkın fedakârlığı ve Mehmetçiğin kahramanlıklarıyla, Türk halkının Millî Bağımsızlık Mücadelesi’ne ve Ankara’nın bu süreçteki rolüne ışık tutuyor. 

 

İzleyiciler, sergi kapsamında bir kısmı daha önce Türkiye’de hiç gösterilmemiş nadide eserleri de görme imkânına erişecekler. Döneme ait birçok gündelik eşya, gazete nüshaları, gün yüzüne çıkmamış fotoğraflar, belgeler, orijinal plak ve video-ses kayıtları, sergi kapsamında ilk defa incelenebilecek. Sergiye, araştırmacılar için Ankara ve Millî Mücadele konulu 60’ın üzerinde yayın içeren tematik bir kitaplık eşlik edecek.

 

Koleksiyoncular Derneğinin, büyük çoğunluğu Nurhan ve Korkut Erkan’a  ait 1200’ü aşkın nadir belge, fotoğraf arşivi ve koleksiyonunun görülebileceği  ve metinlerini Korkut Erkan’ın hazırladığı sergide;  Ankara Resim ve Heykel Müzesi,  Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Yapı Kredi Müzesi, Hâluk Perk Araştırma Merkezi, Hisart Canlı Tarih Müzesi, ODTÜ Toplum ve Bilim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA), Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası), Albert Khan Müzesi (Fransa) ve Amerikan Kongre Kütüphanesi gibi kurum ve kişisel koleksiyonlardan, birbirinden değerli eserler görülebilecek. Sergide aynı zamanda Türk Tarih Kurumunun Millî Mücadele Dönemi belgeselleri de gösterime sunulacak. 

 

Tarihe ilgili duyanlar ve sanatseverler, sergi kapsamında 30 Ekim’e kadar konser, konferans, panel, belgesel gösterimi gibi çeşitli yan etkinliklere de ücretsiz katılabilecekler. Sergi, 03-30 Ekim 2023 tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin tüm galerilerinde ziyaret edilebilecek. 

 

SERGİ YAN ETKİNLİK TAKVİMİ:

 

6 Ekim 2023 Cuma, 18.00

 

Açıklamalı Dinleti: Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı iş birliğiyle

 

İlay Çelik, ses • Ata Sıvacı, gitar

Jan Nigges, barok flüt • Erdinç Yalınkılıç, ses

İsmet Karadeniz, yaylı tanbur ve refik-i rebap

Miase Örümlü, ney • Cenk Güray, cura

Abdal Sazı, divan sazı

 

7 Ekim 2023 Cumartesi, 15.00

 

Panel: Koleksiyoncular Derneği

 

     Sermet Atacanlı (Koleksiyoncular Derneği Başkanı)

     Çöküşten Cumhuriyete: Bir İmparatorluğun Sonu, Bir Cumhuriyetin Kuruluşu

 

     Prof. Dr. Cüneyt Akalın (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi)

     Dünyayı Sarsan Türk Devrimi

 

     Em. Albay Kadim Koç (Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA) Genel Koordinatörü)

     Kurtuluş Savaşı’nda Sakarya Savaşı ve Ankara

 

     Korkut Erkan (Koleksiyoncular Derneği Onursal Başkanı)

     Asi Komutan ve İsyankâr Şehir: Mustafa Kemal Paşa ve Ankara 

       

11 Ekim 2023 Çarşamba, 19.00

 

Belgesel Gösterimi ve Söyleşi: İnönü Vakfı iş birliğiyle

Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak / Yönetmen: Kerime Senyücel – Moderatör: Hayri Çelebi

 

21 Ekim 2023 Cumartesi, 15.00

 

Konferans: Prof. Dr. Emine İnanır – Yevgeni Y. Lansere’nin Ankara’da Bir Yaz, 1922 Adlı Çalışmasında Ankara İzlenimleri

 

28 Ekim 2023 Cumartesi, 15.00 

 

Konferans: Doç. Dr. Hilmi Bengi – Cumhuriyet Yolculuğunun Habercisi: Anadolu Ajansı

 

29 Ekim 2023 Pazar, 13.00

 

Çizim Etkinliği: Urban Sketchers Ankara

 

Yan etkinlikler Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Sabahattin Ali Konferans Salonu’nda ücretsiz olarak gerçekleştirilecektir.

 

VEKAM Hakkında:

 Başkent Ankara ve çevresiyle ilgili araştırmalar yapan Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), bilim, kültür ve sanat dünyasına hizmet amacıyla 1994 yılında kuruldu. VEKAM bünyesinde, Vehbi Koç’un hayatına ait belgelere dayanarak gerçekleştirilen çalışmaların yanı sıra Ankara ve çevresinin kültürel mirasının, tarihinin ve ekonomisinin araştırılması, belgelenmesi ve korunmasına yönelik akademik çalışmalar yürütülmektedir. VEKAM ayrıca Ankara ve çevresi ile ilgili kitap, tez, makale ve süreli yayınlardan oluşan kapsamlı uzmanlık kütüphanesi ve zengin arşiviyle her yaştan araştırmacıya hizmet sunmaktadır. Ankara konusunda dünya çapında bir başvuru kaynağı olmak VEKAM’ın öncelikli hedefleri arasında yer alırken, VEKAM Yayınları da her geçen gün gelişen bir kaynak haline gelmektedir. Bu doğrultuda, Ankara Araştırmaları Dergisi adında yılda iki kere yayımlanan hakemli bir dergi de çıkartmaktadır.

 

Koç Üniversitesi Hakkında: 

 1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda ülkemize, insanlığa ve Türkiye’ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 43 yüksek lisans ve 30 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi’nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde 58’i burslu olarak eğitim görmektedir. Koç Üniversitesi’nde öğrenim gören 8.880 öğrenci bulunuyor. Koç Üniversitesi’nin lisans ve yüksek lisans programlarından bugüne değin 19.000’den fazla öğrenci mezun oldu. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen bilimsel makale sayısında Türkiye’deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer alır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir