Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye, 6 Aylık Bal İhracatında Başarılı Bir Dönem Geçirdi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’nin uygun iklim koşullarına sahip olması sayesinde arıcılık sektörü hızla gelişiyor. Son 6 aylık dönemde yapılan bal ihracatı 4 bin 577 ton olarak gerçekleşti ve bu sayede 16 milyon 624 bin 168 dolar gelir elde edildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Birleşik Krallık gibi önemli ülkelerin yanı sıra, toplamda 41 ülkeye bal ihracatı gerçekleştirildi. ABD’ye 6 milyon 440 bin 941 dolar, Almanya’ya 2 milyon 810 bin 25 dolar ve Birleşik Krallık’a 1 milyon 355 bin 451 dolar değerinde bal ihraç edildi.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, Cibuti, Polonya, Yemen, Kongo ve İzlanda gibi ülkelere de bal satışı yapıldı.

“Türk Balı Dünya Çapında Tanınıyor”

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, arıcılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirirken, Türkiye’nin arıcılıkta hem üretim kapasitesi hem de ürün kalitesi olarak dünya genelinde ön sıralarda olduğunu vurguladı.

Kalyoncu, Türk balının dünya genelinde daha fazla talep görmesinden dolayı önümüzdeki dönemde bal ihracatında artış hedeflediklerini belirtti. Ülke çeşitliliğindeki artışın Türk balının popülerliğini artırdığına dikkat çeken Kalyoncu, “Türk balı, dünya çapında tanınıyor ve tercih ediliyor. Bu bizim için büyük bir başarı.” şeklinde konuştu.

Gelecek dönemde kaliteli ve coğrafi işaretli ürünlerle farklı pazarlarda daha etkili bir konuma gelmeyi hedeflediklerini söyleyen Kalyoncu, üretici birlikleriyle iş birliği yapılarak kalitenin artırılması ve sürdürülebilir ihracat stratejileri geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kalyoncu, “Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de gelir bazında ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Amacımız, Türk balını dünya sofralarında daha fazla görmek.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

Petrolde yatay seyir -9 Temmuz 2025

Petrol fiyatları güne yatay seyirde başladı. Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 69,47 dolardan işlem görüyor.