Tekstil sektöründe istihdam kaybı derinleşiyor

Haber Geliyor

Tekstil endüstrisi, bazı şirketlerin kapanmasıyla birlikte giderek küçülüyor.

Tekstil sektöründe şimdiye kadar toplamda 230, hazır giyimde ise 917 firma kapandı.

Son üç yıl içinde kapanan şirketlerde çalışanların işsiz kalmasıyla birlikte istihdam, 1 milyon 350 binden, 900 binlere geriledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, sadece 2025 Ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam 14 bin 715 kişi işsiz kaldı.

Öz İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay, tekstilde eski günlere dönülmesi için sorunlara dikkat çekerek, teşvik çağrısında bulundu.

“DÖVİZ BIRAKILMALI, ENFLASYONLA BERABER HAREKET EDİLMELİ”

Rafi Ay, sektörün toparlanabilmesi için sunduğu önerilerde şu ifadeleri kullandı:

Döviz terk edilmeli. Enflasyonla birlikte hareket etmeli ki piyasa kendi içinde dengeyi bulsun. Teşvikler çok önemli. Tüm firmalar için teşvikler uygulanmalı. Sektörün tedbire ve teşviğe ihtiyacı var. Bu bir an önce sağlanmalı.

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DESTEK TALEBİ

Rafi Ay, tekstilde sezon değişimi olan ağustos ayına işaret etti.

“Tedbirler alınmazsa birçok firma kapanacak.” görüşünü savunan Ay, “Türkiye’ye vergilerin düşük tutulması ve tekstil sektöründeki diğer rakiplerimize vergilerin yüksel tutulması bizi de heyecanlandırdı. Ama bu tek başına yetmiyor. Ne olursa olsun bizim hazırlık yapmamız lazım. Bu süreçte firmalarımızı ayakta tutmamız lazım.” diyerek konunun önemine dikkati çekti.

İKİ YILDA 300 BİN İSTİHDAM KAYBI

Tekstil ve hazır giyim sektörü 2024 yılında 65 bini aşan istihdam kaybı yaşadı. TOBB Hazır Giyim ve Konfederasyonu Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, iki yılda tekstil ve hazır giyimle birlikte 300 bin istihdam kaybı olduğunu belirtti.

Related Posts

İFO: Almanya’da şirketlerin yüzde 40,9’u faaliyetlerinde yapay zeka kullanıyor

Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Almanya’daki şirketlere yönelik dikkat çeken açıklamada bulundu. Şirket, şu anda şirketlerin yüzde 40,9’u iş süreçlerinde yapay zekadan yararlandığını söyledi.

Bakan Bolat ödemeler dengesi verisini değerlendirdi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yaz aylarının başlamasıyla turizm gelirlerindeki artışın cari işlemler hesabına olumlu yansıyacağını ve hesabın fazla verme eğilimine gireceğini bildirdi.

Merkez Bankası anketi açıkladı: Piyasanın enflasyon ve dolar tahmini geriledi

Merkez Bankası’nın Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde faiz indirimi, enflasyon ve döviz beklentilerinde değişiklik öne çıktı. Katılımcılar temmuz ayında politika faizinin 3 puan düşeceğini öngörüyor. Yıl sonu enflasyon tahmini gerilerken, dolar/TL beklentisi hafif düştü.

Petrol fiyatları İsrail’in İran’a saldırmasıyla yükselişe geçti

Petrol fiyatları, İsrail’in İran’a saldırı düzenlemesinin ardından yüzde 7’den fazla yükseldi.

Euro, dolar karşısında son 7 haftanın zirvesinde

Faiz indirimi beklentileriyle güçlenen euro/dolar paritesi 1,1539 seviyesine çıkarak 22 Nisan’dan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

İnşaat maliyet endeksi nisanda artış gösterdi

İnşaat maliyet endeksi nisanda artış gösterdi