Şantiyeler belgesiz ustaya kapalı…

Yapı Ustaları İçin Yeni Dönem Başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Yetki Belgeli Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, yapı müteahhidi ve şantiye şefleri, inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak.

Kayıtlı Olacaklar

31 Aralık 2025’te yürürlüğe girecek yönetmelik ile yapım işlerinde çalışacak yapı ustalarının kayıt altına alınması da sağlanacak. İnşaat sektöründe belgeli eleman sıkıntısı yaşanmaması için ustaların mesleki niteliklerinin artırılması ve öncü uygulamaların geliştirilmesi amacıyla yapı ustaları bakanlığın sisteminde kayıt altında tutulacak.

Bu kapsamda, ilgili kanunlarla zorunlu hale getirilen alanlardaki mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Eğitim Kanunu’na göre alınan ustalık belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerin ilgili alan ve dallarından diploma sahibi olan yapı ustaları ŞantiyeM uygulamasına “e-Devlet” üzerinden kayıt yaptırabilecek. ŞantiyeM uygulaması yapı ruhsatı sistemleri ile entegre çalışacak. Kademeli şekilde geçilmesi planlanan şantiye bazlı takip sistemi, yönetmeliğin yürürlüğünden 1 yıl sonra 4.500 metrekare üstü işler, 3 yıl sonra 1.500-4.500 metrekare işler, 4 yıl sonra 500-1.500 metrekare işler için uygulanmaya başlanacak. Yapı ustalarının iş bazlı takibi de bu sistemle yapılacak. Böylece yapım işlerinde yetki belgeli çalışma teşvik edilecek, son kullanıcı olan yapı sahiplerinin memnuniyetini esas alan kaliteli ve güvenli yapılaşmanın oluşumuna da katkı sağlanacak.

Belge almak isteyen bir inşaat işçisi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından düzenlenen sınavı geçmek zorunda.

Related Posts

Memur ve emekli maaş zammı netleşiyor: Kim ne kadar zam alacak? İşte meslek meslek tam liste!

Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında maaşlara yapılacak artış ne zaman netleşecek? Haziran enflasyon verisi ne zaman açıklanacak? Enflasyon maaş artışlarını nasıl etkiler? Emekli maaşları ne kadar yükselecek? Memurların ve emeklilerin alacağı zam oranları kaç olacak? Uzmanlar temmuz zammı için ne diyor? İşte tüm ayrıntılar…

Zirai donda 90 bin mağdur

Türkiye’de birçok ilde etkili olan zirai dondan en çok üzüm etkilendi. 90 bine yakın çiftçi mağdur oldu. 184 bin poliçenin yüzde 62’sine hasar isabet etti. Çoğunluğu hasat edildiği için zirai don zararı narenciyede çok düşük kaldı

Türkiye’nin akaryakıt devi satışa çıktı: Yabancı şirket pazarlık masasına oturdu

Zeren Group, Alpet’in kalan hisselerinin satışı için Mount Private Capital’la yeniden görüşmelere başladı. Görüşmelerin tamamlanması durumunda Alpet’in yabancı sermaye kontrolüne geçeceği ifade edildi. Türkiye genelinde 300’ü aşkın istasyona sahip olan Alpet, önde gelen akaryakıt dağıtım markaları arasında yer alıyor.

Doğu Karadeniz’in su ürünleri ihracatı 69,8 milyon doları aştı

Doğu Karadeniz’den ocak-mayıs döneminde 69 milyon 807 bin 105 dolarlık su ürünü ihracatı gerçekleştirildi.

Yurt içinde gözler TCMB’nin faiz kararında

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini beklendiği gibi sabit bırakması ve faiz indirimleri için acele etmeyeceğinin sinyalini vermesinin ardından karışık bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararına çevrildi.

ABD’de mortgage faizleri ve başvuruları geriledi -18 Haziran 2025

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranının geçen hafta yüzde 6,84’e düşmesine karşın başvurular yüzde 2,6 azaldı.