Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Psikodiyet: Geleneksel Diyet Anlayışına Yeni Bir Bakış

Sağlık sektöründe yapılan açıklamalara göre, psikodiyet yeni bir beslenme anlayışı olarak dikkat çekiyor. Geleneksel diyet programlarından farklı olarak, psikodiyet sadece fiziksel değil, duygusal ve zihinsel süreçleri de ele alarak bireylerin kalıcı vücut değişiklikleri yaşamalarını sağlıyor.

Konuyla ilgili görüşleri paylaşan diyetisyen Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin bedeni, ruhu ve zihni bütünsel bir şekilde ele aldığını belirtti. Her bireyin benzersiz yeme alışkanlıkları olduğunu vurgulayan Bulut, psikodiyetin bu alışkanlıkları yaşam boyu etkileyen faktörlerle birlikte değerlendirdiğini söyledi.

Bulut, psikodiyetin temel amaçlarını şu şekilde sıraladı: yeme alışkanlıklarını analiz etmek, duygusal durumları belirleyerek yeme davranışlarını yönetmek, olumsuz beden algısını olumlu bir şekilde değiştirmek ve duygusal yeme ile baş etme becerilerini geliştirmek.

Psikodiyetin klasik diyet programlarından ayrıldığını belirten Bulut, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak bireyin yaşam kalitesini artırdığını dile getirdi. Ayrıca, duygusal yeme alışkanlığı olan, yeme bozukluğu yaşayan, obezite ile mücadele eden ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek isteyen kişiler için psikodiyetin faydalı bir yaklaşım sunduğuna dikkat çekti.

“Sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmayı hedefler”

Psikodiyetin katı kurallardan uzak, bireye özgü esnek öneriler sunduğunu vurgulayan Bulut, kişinin neden yediğini anlamasını ve uygun miktarları öğrenmesini esas aldığını belirtti. Beslenmeye bütünsel bir bakış açısı sunan psikodiyetin, sürdürülebilir sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmayı amaçladığını kaydetti.

Bulut, psikodiyetin temel ilkelerinden bahsederken, kişiye özel esnek öneriler sunulduğunu, yasaklama olmadığını, yiyeceklerin iyi veya kötü olarak sınıflandırılmadığını ve eleştiri içermeyen bir dil kullanıldığını söyledi. Psikodiyet sürecinde yetkin diyetisyenlerin rehberliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, duygusal yeme atakları yaşayan bireylerin kısıtlayıcı diyetlerden kaçınması gerektiğini anlattı.

Psikodiyet sürecinde beslenme eğitimi, duygusal yeme farkındalığı ve tüketim takibi gibi holistik yöntemlerin uygulanması gerektiğine dikkat çeken Bulut, bu nedenle uzman sağlık profesyonellerinden destek alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!