Karpuzda bakteri tehlikesi

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi karpuz, sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Ancak, bazı önemli detaylara dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabilir. Uzmanlar, bu tür zehirlenmelerin kolaylıkla önlenebileceğini belirtiyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuz tüketirken kabuğunun temizlenmesine özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Göral, “Karpuzun kesilmeden önce özellikle sıcak, ılık ve sabunlu suyla yıkanarak, bakterilerden arındırılması önemlidir. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin bıçağa bulaşarak gıda zehirlenmesine yol açabileceğini unutmamak gerekir.”

Salmonella İle Mücadele

Besin zehirlenmelerine neden olan salmonella bakterisi özellikle sıcak mevsimlerde sıkça karşımıza çıkabiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Kübra Dilan Öztürk, özellikle tavuk, et, deniz ürünleri ve yumurta tüketirken dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Öztürk, “Salmonella bakterisi, sıcak ve nemli ortamlarda çoğalma eğilimindedir. Bu sebeple sıcak havalarda gıdaların saklanma ve pişirme koşullarına dikkat edilmelidir” ifadelerini kullanırken, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Ebe Kendi İşini Kurabilir

Ebe kendi işini kurabilir. Ebeler Sağlık Hizmet Meslek birimi açarak kendi işlerini yapabilirler. Uzmanlar bu konuda detaylı bilgi verdi. 

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün