Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, birçok insanın zaman zaman kalp çarpıntısı yaşadığını, ancak özellikle uykuda veya istirahat halindeyken ortaya çıkan çarpıntıların önemli olduğunu söyledi. Uzman Doktor Köşüş, bu tür çarpıntıların ciddi kalp ritim bozukluklarının işareti olabileceğini belirtti.

Kritik Ritim Bozukluklarına Dikkat

Kalp çarpıntısının, normalden daha hızlı, düzensiz veya güçlü bir şekilde atması olarak tanımlandığını belirten Köşüş, gece yaşanan çarpıntıların sıkça ‘paroksismal supraventriküler taşikardi’ (PSVT) ve ‘atriyal fibrilasyon’ gibi ritim bozukluklarından kaynaklanabileceğini söyledi. “Atriyal fibrilasyon gibi bazı düzensiz ritim bozuklukları sessizce ilerleyebilir. Ancak zamanla felç ve kalp yetersizliği gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Uykudan çarpıntıyla uyanmak bu rahatsızlıkların ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle erken teşhis hayati önem taşır,” dedi.

Tansiyon, Tiroid ve Stres Faktörleri Etkili

Her çarpıntının kalp kaynaklı olmadığını vurgulayan Köşüş, “Hipertiroidi, anksiyete bozuklukları, kansızlık (anemi) ve aşırı kafein tüketimi de gece çarpıntılarına sebep olabilir. Özellikle genç bireylerde panik atak ve stres nedenli çarpıntılar sıkça görülür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, ciddi bir kalp durumunun gözden kaçırılmamasıdır,” dedi.

Teşhis Sürecinde EKG ve Holter Kaydı Önemli

Gece çarpıntılarının teşhisinde 24 saatlik ritim kaydı (Holter monitörü), EKG ve kan testlerinin temel teşhis araçları olduğunu belirten Dr. Köşüş, “Hastanın şikayetlerini detaylı olarak değerlendirdikten sonra, ritim bozukluğunun olup olmadığını belirlemek için EKG ve holter cihazı kullanılır. Aynı zamanda tiroid fonksiyonları, kansızlık ve vitamin eksiklikleri de araştırılır. Elde edilen bulgulara göre kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır,” şeklinde konuştu.

Tedavi Kişiye Özel Olmalı

Ritim bozukluklarında ilaç tedavisi, ablasyon prosedürleri ve yaşam tarzı değişikliklerinin öne çıktığını aktaran Köşüş, gece çarpıntısı yaşayan bireylerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına danışması gerektiğini vurguladı. “Özellikle ani kalp ölümü öyküsü olan aile bireyleri için bu durum büyük risk taşıyabilir. Gece çarpıntısını basit bir stres belirtisi olarak görmek yerine, uzman görüşü almaları, potansiyel tehlikeleri engellemek açısından son derece önemlidir,” dedi.

Related Posts

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

Çilek, vişne ve kiraz… Bakın neye iyi geliyor!

Diyetisyen Fatma Gizem Bahadır, yaz mevsiminin gözde meyveleri çilek, vişne ve kirazın kalp sağlığına etkilerini anlattı. Bu kırmızı meyvelerin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirdiğini ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu vurguladı.

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Gözünüz kaşınıyorsa dikkat: Uzmanından göz sağlığı için kritik uyarılar!

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.