İhracat deviydi! 69 yıllık şirket, aile-finansman kıskacında konkordatoya sürüklendi

Akın Tekstil Konkordato Sürecinde

1956 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen ihracatçı sanayi şirketlerinden biri olan Akın Tekstil, yaşadığı finansal sıkıntıların ve aile içi anlaşmazlıkların ardından konkordato sürecinde kritik bir eşiği geçti.

İstanbul Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 1 yıl kesin mühlet verdi.

Aile Anlaşmazlıkları Kriz Yarattı

Mart 2025’te geçici konkordato talebiyle mahkemeye başvuran Akın Tekstil’in, ekonomik sıkıntıların yanı sıra ortaklar arasında yaşanan çekişmeler nedeniyle ciddi bir darboğaza sürüklendiği belirtiliyor. Kurucular Rüştü Akın ve Ali Haydar Akın ailelerinin temsilcileri arasında uzun süredir devam eden görüş ayrılıklarının, özellikle banka ilişkilerini zedelediği ve finansman kaynaklarını kuruttuğu ifade ediliyor.

Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, azınlık pay sahiplerinin açtığı davaların şirketin itibarını zedelediği, bu durumun da dış kaynak bulmayı imkânsız hale getirdiği vurgulandı. Konkordato bu nedenle “kaçınılmaz” olarak tanımlandı.

Alacaklılar Kurulu Oluşturulacak

18 Haziran 2025’teki duruşmada alınan kesin mühlet kararıyla birlikte Akın Tekstil hakkında devam eden tüm icra, iflas, ihtiyati haciz ve muhafaza işlemleri durduruldu. Ayrıca şirketin malvarlıklarının devri ya da üzerlerine herhangi bir hak tesis edilmesi mahkeme kararıyla yasaklandı.

Konkordato komiser heyeti, önceki sürede olduğu gibi görevine devam edecek. Patronlar Dünyası’nın haberine göre şirketin 125 milyon TL’yi aşan borcu nedeniyle alacaklılar kurulu oluşturulacak ve yapılandırma süreci bu kurulun denetiminde ilerleyecek.

İhracat Devi Zorda

Akın Tekstil, 2024 yılında 34,6 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdi. Almanya, İtalya ve İspanya başta olmak üzere, Avrupa’ya kumaş ve hazır giyim ürünleri gönderen şirketin Lüleburgaz ve İstanbul’daki taşınmazlarının toplam değeri 3,8 milyar TL’nin üzerinde.

Ancak güçlü varlık yapısı, iç sorunların ve sektör kaynaklı mali baskıların önüne geçemedi. Yüksek enflasyon, artan üretim maliyetleri, finansmana erişim zorluğu ve aile içi çekişmeler şirketi konkordatoya sürükledi.

Related Posts

Trump’tan “tarihi” ekonomi hamlesi: Bütçe açığını 3,4 trilyon dolar artıracak yasa onaylandı

ABD Başkanı Donald Trump, dev vergi indirimleri ve harcama kesintileri içeren düzenlemeyi imzalayarak ikinci döneminin ekonomik temelini attı.

ASELSAN’ın YILDIRIM-100 sistemi, etkinlik testlerini başarıyla tamamladı

Hava araçlarını gelişmiş füze tehditlerinden koruyacak olan ASELSAN’ın geliştirdiği YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) Sistemi, harp başlıklı gerçek füzelerin kullanıldığı etkinlik testlerini başarıyla tamamladı.

Araç sahiplerine kötü haber! Binlerce liranızdan olabilirsiniz….

Yaz sıcağında konforlu bir sürüş için vazgeçilmez hale gelen araç klimaları, aynı zamanda ciddi bir bakım ihtiyacı da doğuruyor. Eskişehir’de uzun yıllardır oto klima tamiri yapan Ümit Alan, sürücülere klima bakımlarını ihmal etmemeleri yönünde …

5 trilyon dolarlık yeni vergi paketi Temsilciler Meclisi’nden geçti

Yasalaşmak üzere Trump’a gönderilen paket, bireysel ve kurumsal vergi indirimlerinden göçmenlik uygulamalarına, çevre düzenlemelerinden sağlık sistemine kadar birçok alanda kapsamlı değişiklikler içeriyor. Bireysel vergi indirimi kalıcı hale geliyor …

Yeniçağ Gazetesi: Emeklinin tenceresinde aş yerine dert kaynıyor

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… EMEKLİNİN TENCERESİNDE AŞ YERİNE DERT KAYNIYOR Birçok kentte sokağa çıkan emekliler, “Sürekli ağladık, biraz gülelim” sloganları altında “Sahte TÜİK rakamları nedeniyle tenceremiz boş. Boynumuz bükük kaldı …

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor