Ebe Kendi İşini Kurabilir

“`html

Ebe Olmak, Kendi İşini Kurma İmkanını Sunuyor

Ebeler, kendi işlerini kurma fırsatı buluyor. Sağlık Hizmet Meslek birimi kurarak bağımsız çalışabilirler. Uzmanlar, bu konuda önemli bilgiler paylaştı.

Ebelik mesleği zaman zaman geçmişte kalmış gibi düşünülse de, mevcut veriler ve gelişmeler bunun tam tersini gösteriyor. Türkiye için iş garantili bir meslek seçeneği olarak öne çıkan ebelik, yeni düzenlemelerle beraber daha da dikkat çekici hale geldi. Ebeler, anne adaylarına hamilelikten doğuma kadar her aşamada hizmet sunarak kendi işletmelerini açma hakkına sahip oldular.

2024 yılı itibarıyla ebelik bölümüne yerleşen öğrenci sayısı, son yedi yıla göre yaklaşık %82 oranında bir artış gösterdi. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Yurdanur Dikmen, “Ebelerin yetkileri artık çok genişletildi. Yeni yasayla birlikte ebeler, bağımsız bir şekilde gebeleri takip edebiliyor ve doğum gerçekleştirebiliyorlar. Türkiye’deki üniversitelerde son 5 yılda açılan yeni ebelik bölümlerinin doluluk oranı %100’ü buluyor. Gelecekte her kadının bir ebesi olacağı düşüncesindeyim. Bu, aile hekimliği modeline benzer bir yapı olacak,” şeklinde ifade etti.

Ebe Kendi İşini Kurabilir

Ebelik Mesleği; Yeniden Doğuş Yaşıyor

Ebelik, unutulmuş bir meslek olmanın eşiğinden dönerek, iş garantisi sunan ve gençlerin tercih ettiği bir meslek haline geldi. Yeni düzenlemeler, ebelerin “Özel sağlık meslek hizmet birimi” adı altında kendi işyerlerini açmasına olanak tanıdı. Hamile kadınların tüm süreçlerini takip eden ebeler, bu sayede kendi işlerini de yönetme fırsatına sahip oldular. Ebelik, günümüzde yükselen bir meslek haline gelirken, son yedi yıl içindeki talep artışı da bunu doğruluyor.

2017 yılında 49 üniversitede toplam 64 programlı ebelik eğitimi mevcutken, 2024 yılı itibarıyla bu sayı 68 üniversite ve 97 programa ulaştı. 3.026 olan kontenjan sayısı %82 oranında bir artışla 5.490’a çıktı. Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) de 2025-2026 eğitim-öğretim yılından itibaren ebelik eğitimi vermeye başlayacak.

Normal Doğumun Destekleyicisi Olan Ebelik Eğitimi

Normal doğumu teşvik eden ebelik eğitimi, son yıllarda Türkiye’deki üniversitelerde önem kazandı. Prof. Dr. Dikmen, “Son beş yılda üniversitelerde açılan ebelik bölümlerinin sayısı büyük bir artış gösterdi ve bu bölümlerin doluluk oranları %100 civarına ulaştı. Ebelik eğitimi, uluslararası standartları karşılayacak düzeye gelmiştir. Üniversitemiz olarak biz de bu yıl ebelik bölümünü açtık ve ilk öğrencilerimizi kabul etmeye hazırlanıyoruz. Eğitim yöntemlerimizi çağın gerekliliklerine uygun şekilde yeniliyoruz,” dedi.

Ebeler, Kendi İşlerini Yürütme Hakkına Sahip

Prof. Dr. Dikmen, ebelerin iş imkanlarının çeşitlendiğini vurgulayarak yeni düzenlemelerin avantajlarına değindi. “Artık ebeler bağımsız bir şekilde muayenehane açabiliyor ve gebeleri takip edip doğum yaptırabiliyorlar. Ebelik mezunları, kamu veya özel sektörde çalışabilir ya da kendi işlerini kurabilirler. Bu bağlamda üniversite olarak biz de yeni nesil ebeleri teknoloji ve yapay zeka uygulamaları ile donatmayı hedefliyoruz,” şeklinde açıkladı.

Kaygı Gideren Bir Ebelik Modeli

Prof. Dr. Yurdanur Dikmen, yeni nesil ebelik modelinin bütüncül bir yaklaşımı benimsediğini belirterek, “Gelişen ebelik modelimiz, hamilelik aşamasından itibaren kadınları destekleyecek. Aile sağlığı hekimi gibi sürekli bir takip süreci olacak. Bu süreçte ebe, hem fiziksel hem de psikolojik destek sağlayacak,” dedi. Ayrıca ebelerin, doğum sonrası süreçte de destekleyici hizmetler sunarak toplum sağlığına önemli katkılar sağladıkları ifade edildi.

Normal Doğumun Faydaları

Normal doğumun birçok faydasının olduğu vurgulandı. Prof. Dr. Dikmen, “Normal doğum yapan kadınlarda hastanede kalma süresi kısalıyor. Bu durumda enfeksiyon riski düşüyor ve tıbbi hata oranları azalıyor. Normal doğum, ayrıca sağlık hizmetleri maliyetlerini de azaltıyor,” dedi. Bunun yanı sıra, normal doğumun anne sütünün daha çabuk gelmesini sağladığına dikkat çekti.

Doğum Koçluğu Tartışma Yaratan Bir Alan

Son zamanlarda popülerlik kazanan doğum koçluğunun uzmanlık gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Dikmen, “Doğum koçları, yalnızca bu alanda eğitim almış kişiler tarafından yapılmalıdır. Uzmanlık gerektiren bir alandır,” diyerek dikkat çekti.

Ebelik; Yükselen Bir Meslek ve Hızla Büyüyen Bir Pazar

Son yıllarda ebelik eğitimi veren programların sayısı oldukça artış gösterdi. Şu anda Türkiye’de 68 üniversite ve toplam 97 program ile birlikte 5.490 kontenjan mevcut. 2017’ye göre, 2024’te kontenjan sayısı %81,5 oranında artmıştır ve yerleşen öğrenci sayısı %82’lik bir artış gösteriyor.

İş Yeri Açma ve Kendi İşini Yönetme Hakkı

29 Mart 2025 itibarıyla yürürlüğe giren “Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik” kapsamında klinik psikologlar, diyetisyenler, fizyoterapistler ve ebeler, “sağlık meslek hizmet birimi” adı altında kendi özel muayenehanelerini açma fırsatına kavuştu.

Elerin Rolü ve Görevleri Nedir?

Ebelik Yönetmeliği’ne göre ebelerin üstlendiği başlıca görevler şunlardır:

  • Hamilelik, doğum ve doğum sonrası süreçte gerekli destek, bakım ve tavsiyeleri sağlamak.
  • Kendi sorumluluğunda doğum gerçekleştirmek.
  • Yenidoğan ve çocuk bakımı için kadınlarla işbirliği yapmak.
  • Önleyici tedbirler almak ve normal fizyolojik doğumu teşvik etmek.
  • Komplikasyonları tespit etmek.
  • Tıbbi bakıma erişim sağlamak ve acil durum önlemleri almak.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

“`

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Psikodiyet nedir? Psikodiyet, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırıyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Nazlı Bulut, psikodiyetin yalnızca kilo vermeye odaklanan klasik programlardan ayrıldığını ve bireyin yaşam kalitesini artırarak, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağladığını belirtti. Peki Psikodiyet nedir? işte uzmanından açıklamalar.

Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında doktorların hasta için isteyeceği tahliller sınırlandırıldı. Yeni uygulamaya hekimlerden tepki yağdı: “Tedaviyi geciktirir”

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.