Türkiye, Yüksek Teknoloji Üretiminde Küresel Merkez Haline Geliyor
Türkiye’nin 2030 yılına kadar yüksek teknoloji üretiminde küresel merkez haline gelmesi hedefiyle geliştirilen HIT-30 Programı kapsamında yapılacak yatırımın, 3 gigavatlık wafer ve hücre üretimiyle başlayacağı bildirildi. İkinci fazda ise bu kapasitenin 5 gigavata çıkarılacağı belirtildi.
Yerli Ekip Performansı Kararda Etkili Oldu
Astronergy Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Kaya, yatırım kararının arka planını paylaştı. Kaya, Çin’deki üretim merkezlerinin farklı coğrafyalara dağıtılmasına yönelik strateji doğrultusunda Türkiye’nin tercih edildiğini vurguladı. Bu tercihte, yerel ekiplerin başarılı performansının da etkili olduğunu belirtti.
Adana’daki İlk Adımdan Balıkesir’deki Yeni Tesise
Kaya, Astronergy’nin Türkiye serüveninin 2008 yılında Chint markasıyla başladığını ve yerli üretim stratejisine 2015 yılında Adana’da 1 gigavat kapasiteli güneş paneli üretim tesisiyle ilk adımın atıldığını hatırlattı. Balıkesir’de kurulacak yeni fabrikada ise hücre verimliliğini artıran TOPCon 4.0 teknolojisinin kullanılacağını ifade etti.
Esneklik Stratejisi ve Dev Projeler
Kaya, yüksek teknolojili sektörlerde ürün yaşam döngüsünün kısalığına değinerek üretim süreçlerinin esnek olması gerektiğini vurguladı. Yatırımın hibrit yapıya sahip olacağından bahseden Kaya, 2028’de tamamlanması hedeflenen 700 milyon dolarlık projenin Türkiye’nin yüksek teknoloji üretimindeki küresel hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti.
Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Yarışındaki Rolü
Kaya, Astronergy’nin Türkiye’deki yenilenebilir enerji yarışmalarına katıldığını ve enerji dönüşümündeki stratejik rolüne dikkat çekti. Türkiye’nin uzun vadeli yatırım planlarında belirleyici olacağını vurguladı.