5 milyon kişiye tapu verilecek: 2B arazileri düzenlemesinde 3 ay detayı

5 Milyon Vatandaş Tapularına Kavuşacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. Bakan Kurum, “5 milyon vatandaş tapularına kavuşacak. Orman vasfını yitirmiş tüm alanların tespitini bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız” dedi. 2B arazileri sadece kırsal bölgelerle sınırlı değil. İstanbul’da Beykoz, Şile, Çatalca; ayrıca Antalya, Muğla, Mersin, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi şehirlerde yaygın olarak bulunuyor. Özellikle kıyı bölgelerinde, turizm ve tarım amacıyla kullanılan bu araziler uzun süredir dikkat çekiyor.

2B Arazileri Nedir?

Milliyet’e konuşan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2B arazileri hakkında açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, “2B arazi kavramı, orman vasfını yitirmiş ve tekrar orman olma ihtimali olmayan arazileri ifade ediyor. Bu özellikle Orman Kanunu’nun 2’nci Maddesi’ndeki B bendindeki ifadeden dolayı 2B olarak adlandırılıyor” dedi.

“Bunların tarım amacıyla kullanılması daha verimli olan yerler, hayvancılık ile kullanılması daha verimli olan yerler 2B olarak adlandırılıyor diyebiliriz” diyerek, bu alanların kullanım amacına işaret etti.

Hangi Bölgelerde Yoğunlaşıyor?

Özelmacıklı, “Yıllardır vatandaşların bu tür arazilere yaptığı kullanımlar var. Gerek hayvancılık gerekse tarım aracılığıyla Hazine’ye ait bu yerleri kullananlar var. Kullanılan yerlerin bir kısmı kadastroları yapılmış ve kira bedeli ödenerek yapılan yerlerken, bir kısmı hiçbir şekilde kadastro görmemiş yerler de diyebiliriz” şeklinde konuştu.

İstanbul’da Beykoz, Şile ve Çatalca Öne Çıkıyor

Özelmacıklı, “İllere göre orman vasfındaki yerlerin durumu fark ediyor. Güney illerinde genellikle turizm amacıyla değerlendirilen çeşitli 2B arazileri var. Antalya, Muğla, Mersin gibi yerlerde var. İstanbul’da kırsal ilçelerde çok fazla bulunuyor. Beykoz, Şile, Çatalca gibi ilçelerde de yoğunluk görülüyor” açıklamasında bulundu.

“Eskiden bu yerler orman niteliği taşıyordu, ancak zamanla kullanım amaçları değişti. Şu anda hayvancılık ve yerleşim amacıyla kullanılan yerler haline geldi” diyerek bölgesel dönüşüme vurgu yaptı.

Related Posts

Memur ve emekli maaş zammı netleşiyor: Kim ne kadar zam alacak? İşte meslek meslek tam liste!

Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında maaşlara yapılacak artış ne zaman netleşecek? Haziran enflasyon verisi ne zaman açıklanacak? Enflasyon maaş artışlarını nasıl etkiler? Emekli maaşları ne kadar yükselecek? Memurların ve emeklilerin alacağı zam oranları kaç olacak? Uzmanlar temmuz zammı için ne diyor? İşte tüm ayrıntılar…

Zirai donda 90 bin mağdur

Türkiye’de birçok ilde etkili olan zirai dondan en çok üzüm etkilendi. 90 bine yakın çiftçi mağdur oldu. 184 bin poliçenin yüzde 62’sine hasar isabet etti. Çoğunluğu hasat edildiği için zirai don zararı narenciyede çok düşük kaldı

Türkiye’nin akaryakıt devi satışa çıktı: Yabancı şirket pazarlık masasına oturdu

Zeren Group, Alpet’in kalan hisselerinin satışı için Mount Private Capital’la yeniden görüşmelere başladı. Görüşmelerin tamamlanması durumunda Alpet’in yabancı sermaye kontrolüne geçeceği ifade edildi. Türkiye genelinde 300’ü aşkın istasyona sahip olan Alpet, önde gelen akaryakıt dağıtım markaları arasında yer alıyor.

Doğu Karadeniz’in su ürünleri ihracatı 69,8 milyon doları aştı

Doğu Karadeniz’den ocak-mayıs döneminde 69 milyon 807 bin 105 dolarlık su ürünü ihracatı gerçekleştirildi.

Yurt içinde gözler TCMB’nin faiz kararında

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika faizini beklendiği gibi sabit bırakması ve faiz indirimleri için acele etmeyeceğinin sinyalini vermesinin ardından karışık bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararına çevrildi.

ABD’de mortgage faizleri ve başvuruları geriledi -18 Haziran 2025

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranının geçen hafta yüzde 6,84’e düşmesine karşın başvurular yüzde 2,6 azaldı.